Sisältöön »
  • Tekstikoko
  • Pienennä tekstikokoa
  • Suurenna tekstikokoa
 
 
 
fiilis-normal.jpg
 
 

Ajankohtaista

16.10.2018

Kurjenrahkan kansallispuiston uusi portti avattu


Kurjenrahkan kansallispuiston uuden portin avajaisia vietettiin upeassa syyssäässä. Lue perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon avajaispuhe.

Kurjenrahkan kansallispuiston uuden pääsisäänkäynnin avajaisjuhlallisuuksia vietettiin lauantaina 13. lokakuuta.

Tilaisuudesta otettuja kuvia löytyy kunnan Facebook-sivuilta ja Instagramista. Muista myös jakaa omia kuviasi sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #tulevaisuusmatka ja #pöytyä.

Tutustu perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon avajaispuheeseen:

Hyvät kuulijat,

Luonto on erinomaista hoivaa mielelle ja ruumiille. Luonnossa liikkumisen terveysvaikutuksista on lukuisia tutkimuksia. Verenpaine laskee ja elinvoimaisuuden tunne kohoaa. Päänsärky ja stressijännitykset jäävät metsään. Lohdullinen tieto on se, että verenpaine laskee jo muutamassa minuutissa. Luonnon ja eläinten tervehdyttävä vaikutus on niin voimakas, että niitä voidaan käyttää myös osana kuntoutusta.

Hikiliikuntaa vierastaville liikkuminen metsässä on matalan kynnyksen liikuntaa. Marjojen ja sienien etsiminen on myös epätasaisella alustalla kävelyä, tasapainoilua kiveltä toiselle ja monien lihasten aktivoitumista. Kun silmissä siintävät marjat ja sienisaaliit, tulee fyysinen hyöty ikään kuin sivutuotteena itsestään.

Kansallispuistoilla on iso merkitys Suomelle ja suomalaisten luontosuhteelle. Tätä kuvastaa mielestäni hyvin se, että viime vuonna juhlitun Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi maahamme haluttiin perustaa uusi kansallispuisto. Sijaintipaikaksi valikoitui Suomussalmen Hossa ja Moilasenvaara sekä Kuusamon Julman-Ölkyn alue, jolla on ollut merkittävä rooli Suomen itsenäistymisen ja itsenäisyyden säilyttämisen näkökulmasta.

Täällä Kurjenrahkan kansallispuistossa vierailee vuosittain kymmeniä tuhansia retkeilijöitä. Haluan kiittää ja onnitella Pöytyän kuntaa siitä, että kunta on halunnut panostaa alueen infrastruktuuriin.

Onnittelut myös seppämestari Kristian von Pfalerille portin suunnittelusta ja toteutuksesta – portti tulee varmasti keräämään paljon kiinnostuneita ja lisäämään paikan vetovoimaa.

Suomalaiset kaipaavat luonnon ääreen, mutta kaupungistumisen myötä luontosuhteemme on muuttunut. Emme enää tunne lähimetsiämme eikä luonnossa liikkuminen ole automaattinen osa elämäntapaamme. Synkkä kuusimetsä voi näyttää pelottavalta aikuisellekin, saati sitten lapselle.

Luonnossa oppii liikkumaan vain luontoon lähtemällä. Lapsille syntyy luonteva luontosuhde turvallisen aikuisen johdolla. Metsä tarjoaa lapsille loppumattoman määrän löytöjä – elävän elämän ”Pokemonit” ovat ötököitä, lahonneita kantoja, puussa nakuttavia tikkoja, pulleita tatteja, kiireisiä muurahaispesiä.

Nykyihmiselle luontoon lähtemisen pitää olla helppoa ja turvallista. Hyvät opastukset ovat tarpeen kaikille meille, joilla on huono suuntavaisto. Jotta luonnossa liikkuminen olisi mahdollista kaikille suomalaisille jatkossakin, tarvitaan niin valtion, kuntien kuin järjestöjenkin työtä – vapaaehtoisia ja naapuriapua unohtamatta. Miten paljon saattaisikaan ilahtua autoton naapuri tai työkaveri, jos hänet pyydettäisiin mukaan marjareissulle.

Suomalaiset jokamiehenoikeudet ovat kansallinen ylpeydenaiheemme. Nyt on vireessä hanke, jolla jokamiehenoikeutemme vietäisiin osaksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Tuolle listalle ehdolla Suomesta ovat jo saunominen ja kaustislainen viulunsoitto. Kansainvälisellä listalla ovat entuudestaan mm. argentiinalainen tango, välimerellinen ruokavalio ja kiinalainen kalligrafia. Kyllä tuohon joukkoon sopisivat niin saunominen kuin jokamiehenoikeudetkin!

Yleisradio tuki jokamiehenoikeushanketta hauskalla tavalla; suomalaisia pyydettiin kirjaamaan Mennään metsään - nettisivustolle metsäkäyntinsä. Laskuriin merkittiin kahdessa viikossa huikeat 776 000 käyntiä.

Toivotan entistä runsaampaa käyttöä Kurjenrahkan kansallispuistolle.

Kulkekoon uuden portin kautta virkistyneitä mieliä ja ruumiita, luonnosta kiinnostuneita lapsia ja arkailevia metsäliikkumisen ensikertalaisiakin.

Annika Saarikko
Perhe- ja peruspalveluministeri


Portin tekijä Kristian von Pfaler (kuvassa vasemmalla) tiimeineen ja ministeri Annika Saarikko. Kuva: Saana Koivisto

 

Lisätietoja